Aansprekingen: een extreem subjectieve gids


Yowww,

Het ding met mails schrijven, is dat je eraan moet beginnen. Maar wat als vanaf het moment dat die vervelend traag knipperende cursor op je witte scherm verschijnt, al je instincten verdwijnen en je niet meer weet hoe de wereld werkt?

Optie 1: je stuurt mij een berichtje (gewoon 'help' is genoeg) en voor een klein prijsje neem ik het van je over.

Optie 2: je houdt je vast aan de zekerheden in het leven, en gebruikt daarna het momentum dat je daarmee gecreëerd hebt om verder te typen.

Wat lal je, Lotte?

Wel, een mail begint - zoals we op de lagere school geleerd hebben - standaard met een aanspreking. Dus als je dat onder de knie hebt, ben je eigenlijk al vertrokken voor de rest. Nu is het assortiment aan aansprekingen niet zo bijster groot - en heb ik daar ook nog eens sterke meningen over, dus heb ik zonder ook maar een greintje objectiviteit (maar wel met veel plezier) een korte opfrisser opgesteld:

Geachte? Please no.

'Geachte' is de officiële aanspreking, die je in theorie gebruikt als je 'nadrukkelijk respect of beleefdheid wil tonen'. Ik haat het en gebruik het zelden, tenzij ik weet dat ik er iets mee gedaan moet krijgen bij mensen die dat soort beleefdheidsvormen belangrijk vinden. En als dat het geval is geweest, spoel ik daarna mijn toetsenbord met bijtend zuur.

Wil je toch voor de extreme beleefdheid gaan (you do you, maar please niet in mijn mailbox sliden met dat soort ongein), kies dan voor 'Geachte V. Achternaam' of 'Geachte Voornaam Achternaam'. 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' kan op zich ook, maar alleen als je (zeker) weet dat iemand zo aangesproken wil worden. Weet je dat niet, is het sympathieker om voor de naam te gaan.

Alleen 'Geachte' is in principe ook correct, maar wel heel formeel, dus als het kan zou ik eerder voor een 'Goeiemorgen', 'Hallo' of 'Dag' gaan.

Beste? Maybe.

Minder formeel, maar nog steeds beleefd: de oude vertrouwde 'beste'. Ook hier: het liefst aanvullen met een naam of zelfs een soortnaam (Beste collega, beste lezer, beste buurvrouw) als je geen naam weet of het niet gaat om een persoonlijke mail. Als je twijfelt is 'Beste ...' waarschijnlijk de way to go. Maar ook hier, het liefst met aanvulling. Je mails beginnen met 'Beste,' is eigenlijk even onpersoonlijk als met 'Geachte'.

Hallo goeiendag? Kan altijd.

Ben je allergisch aan formaliteiten, maar durf je ook niet meteen op een voornaam over te schakelen? Dan zijn standaardbegroetingen als 'hallo', 'goeiemorgen', 'goeiemiddag' of gewoon 'dag' een prima optie. Minder stijf dan 'beste' of 'geachte' en het schiet toch ook niet meteen in het verkeerde keelgat van iedereen die arbitraire beleefdheid wel hoog in het vaandel draagt. Yowwww kan trouwens ook gewoon, heb ik van horen zeggen.

First name base? Ga los.

Als je iemands voornaam kent, en je kan die persoon daar ook mee aanspreken, dan gaat er een wereld voor je open. Dag Voornaam, Beste Voornaam, Goeiemiddag Voornaam, Halihallo Voornaam: alles kan! Sprekende als iemand die hiërarchie en mevrouw-meneer-beleefdheid eigenlijk niet snapt en onnodig vindt, ben ik zelf meestal al snel geneigd om die kant op te gaan. Het maakt de dingen makkelijker, leuker en minder stresserend - en bovendien word ik zelf ook niet graag aangesproken met mevrouw.

Ah en, niet vergeten: als je al even over en weer aan het mailen bent, mag je die aanspreking gerust skippen. Time is money en je kan je inspiratie beter voor andere dingen gebruiken.

Toedels!
Lotte

Psssst ... geen zin deze maand vol mails, maar wil je wel ingeschreven blijven op de legendarische nieuwsbrieven die er in de toekomst ongetwijfeld nog aankomen? Je kan je hier tijdelijk uitschrijven. Ik zou het zelf niet doen, want wie weet wat je mist, maar het kán.

Studio Lot

Dit was februari mailmaand. Leuk? 't Zullen vast niet de laatste mailtjes zijn die ik gestuurd heb ⤵️

Read more from Studio Lot

Hallo daar! We zijn er geraakt zeg, de laatste mail van de maand. Omdat herhaling nooit slecht is (ik meen het, stuur gerust drie keer dezelfde boodschap in iets andere woorden, niemand gaat het u kwalijk nemen), sluit ik deze reeks af met een checklistje dat je kan gebruiken om van elke oké mail een iets leukere/effectievere/... mail te maken. Is de boodschap simpel? Probeer je niet drie verhalen te vertellen in één mail? Valt de boodschap samen te vatten in een of twee zinnen? Carry on...

Goeiemiddag! Wat een prachtige dag vandaag, am I right? Vast omdat het mijn verjaardag is. Bon, nu we deze birthday-brat-onvermijdelijkheden uit de weg hebben, is het tijd voor mijn cadeautje voor jullie: de heilige drievuldigheid van de overzichtelijkheid. Ik weet dat jij uiteraard trouw alles leest wat ik hier bijeen typ - en dat is ongelooflijk aardig. Maar ik zou nu niet meteen hetzelfde gaan verwachten van iedereen met een mailbox. Mensen lezen niet, mensen scannen. Daar is ongelooflijk...

Goeiemiddag daar! Het is zo ongeveer het einde van de maand, ik denk dat ik ondertussen wel met wat jargon kan beginnen gooien, toch? Geen paniek, ik zal alles wat ik zeg volledig vertalen. In 'How music works' van John Powell (heel tof boek, verder irrelevant hier) las ik dat hij in zijn boek uitgaat van 'liever een paar mensen vervelen met te veel uitleg, dan niet begrepen worden door de rest'. De quote is supervrij vertaald, want ik heb het boek niet in mijn buurt, maar dat principe is een...